Apiterapia jest dziedziną medycyny niekonwencjonalnej. Leczy się nią różnego rodzaju dolegliwości przy użyciu produktów pszczelich.
Nazwa wywodzi się do od dwóch słów łacińskiego słowa APIS, oznaczającego pszczołę oraz greckiego słowa THERAPIA, czyli leczenie.
Lecznicze właściwości produktów pszczelich znane były od dawna, jednak współcześnie apiterapia zyskuje coraz większą liczbę zwolenników, dlatego też zaczyna być stosowana na coraz większą skalę.
Stosuje się ją z powodzeniem przy wszelkiego rodzaju dolegliwości dermatologicznych, chorobach narządów wewnętrznych, kardiologii oraz w pediatrii.
Zaletą specyfików medycznych na bazie produktów pszczelich jest brak szkodliwego wpływu na organizm, doskonała przyswajalność oraz zawartość cennych składników takich, jak kwasy organiczne, białka, aminokwasy egzogenne, enzymy, liczne witaminy oraz biopierwiastki.
To dzięki nim apiterapeutyki mają działanie regenerujące, bakteriobójcze i wzmacniające.
Miód i jego przetwory posiadają nie tylko walory smakowe, ale są również cenne dla zdrowia.
Do naturalnych produktów pszczelich, wykorzystywanych w leczeniu należą:
- Miód
- Pyłek kwiatowy
- Pierzga
- Propolis, zwany kitem pszczelim
- Mleczko pszczele
- Wosk
- Jad pszczeli
- Larwy trutowe
Miód jako najpopularniejszy produkt pszczeli ma najszersze zastosowanie. Istnieje sporo jego odmian, a każda posiada nieco inne cenne właściwości.
Od najbardziej uniwersalnej odmiany, jaką jest miód wielokwiatowy, aż po mniej znane, choć również warte uwagi gatunki, jak: miód fasolowy, wrzosowy, koniczynowy, nostrzykowy oraz faceliowy. Królewskim gatunkiem miodu jest ten najbardziej unikatowy
i jednocześnie najbardziej wartościowy produkt,
czyli nowozelandzki miód manuka.
Każdy z gatunków ma specyficzne właściwości
i konkretny wpływ na organizm. Stosując apiterapię warto zatem kierować się walorami leczniczymi danego gatunku.
Pyłek kwiatowy ma dużą zawartość substancji białkowych, dlatego jest zalecany osobom zmagającym się z niedoborem tego składnika
w diecie. Dodatkowo ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy, jest także pomocny przy schorzeniach dróg żółciowych i wątroby. Utrwalony pyłek pszczeli zwany pierzgą to naturalny koncentrat białkowo-witaminowo-mineralny, posiadający wysoką wartość odżywczą.
Pierzga ma działanie regenerujące, dzięki czemu stosuje się ją w stanach przewlekłego zmęczenia (także psychicznego), szczególnie w okresach,
gdy organizm jest osłabiony.
Innym bardzo wartościowym produktem pszczelim stosowanym w apiterapii jest propolis, zwany
też kitem pszczelim.
Propolis ma silne właściwości antybakteryjne
i przeciwgrzybiczne, dlatego często nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Stosuje się go przy leczeniu grypy i przeziębień, schorzeń skóry, infekcji w jamie ustnej, a także dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Mleczko pszczele, którym robotnice karmią matkę pszczelą i młode larwy, zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych. To produkt niezwykle cenny nie tylko dla pszczół, ale i dla ludzi. Dodaje energii, zwiększa aktywność, poprawia pracę serca, wspiera funkcjonowanie układu trawiennego oraz ogólnie regeneruje i wzmacnia organizm.
Leczenie za pomocą jadu pszczelego bywa kontrowersyjne, dlatego zaleca się stosowanie
go wyłącznie pod nadzorem lekarza. Leczenie jadem pszczelim zwane fachowo apitoksynoterapia, polega na kontrolowanym poddawaniu pacjenta żądleniu bądź podawaniu mu jadu w postaci zastrzyków, względnie w formie maści, kremów albo inhalacji.
Apitoksynoterapia pomocna jest przy wszelkich schorzeniach układu kostnego (artretyzm, reumatyzm) oraz także przy nerwicach, migrenach, astmie i nadciśnieniu.
Nowym kierunkiem w api-terapii jest ulo-terapia, polegająca na wdychaniu powietrza z uli pszczelich. Powietrze wydostające się z ula pozbawione jest bakterii, wirusów i chorobotwórczych grzybów.
Co więcej, podczas ulo-terapi człowiek przebywa
w otoczeniu tak dużej ilości pszczół, które wytwarzają korzystną dla człowieka energię, jonizując powietrze. Jak się okazało energia, którą wytwarzają pszczoły jest identyczna z energią emitowaną przez człowieka. Energia ta wspomaga wzrost sił życiowych, wpływa na zmniejszenie odczuwalnego zmęczenia. Pszczele wibracje w ulu korzystnie oddziałują na ogólny stan organizmu a także na tempo przemian materii. Zaś woń naturalnego miodu, propolisu, wosku, pyłku pszczelego ma zbawienny wpływ na centralny układ nerwowy, układ oddechowy i sercowo-naczyniowy człowieka. Zdecydowanie poprawa jakości snu.
Apiterapia jest w zasadzie w pełni bezpieczna. Ostrożność należy zachować jedynie w przypadku małych dzieci i alergików. Zaletą tej metody leczniczej jest to, że produkty pszczele są w pełni naturalne i nie zawierają żadnych sztucznych dodatków, dzięki czemu nie istnieje zagrożenie wystąpienia różnego rodzaju skutków ubocznych.
Dlatego apiterapię warto stosować zarówno w celach leczniczych, jak i profilaktycznych, po to tylko, aby poprawić samopoczucie i zwiększyć poziom odporności.